Ga naar de inhoudAl zeven jaar
Sinds 2015 werk ik met Linux Mint. Toen versie 16, nu versie 21. Onderweg ook diverse andere Linux distributies uitgeprobeerd, maar Linux Mint vind ik een hele beste vervanger voor Windows en het officepakket van Microsoft.
Reserve
Gestart op een reserve laptop om het werk op de productie pc niet in de weg te zitten. Zo heb ik LinuxMint geïnstalleerd op Toshiba, HP en en Dell computers. Soms diende ik in het BIOS van de pc iets te wijzigen, maar meest verliep het installatieproces vlekkeloos. In al die jaren heb ik veel kennis en ervaring opgebouwd en de hulp die ik ontving op sites als de WIKI van LM de site van een supergebruiker en een gebruikersgroep op ‘gezichtenboek’ waar ik nu geen gebruik meer van maak en de site waar je alternatieven vind voor programma’s die onder Windwos werken.
Werken met mensen
Mijn werk bestaat voor een groot deel uit ‘werken met mensen’ en via deze weg heb ik menig persoon geholpen aan een PC waar nu Linux Mint op draait.
Vergelijk
Werk je met Linux hezelfde als met Windows? Ja en nee.
Ja
Linux is een alternatief voor Windwos, maar beide zijn een Operatingsysteem. Het uiterlijk is iets anders en de processen zijn vaak iets anders, maar je kan er hetzelfde resultaat mee bereiken. Vergelijk het met het leren werken met een nieuw e-mailprogramma. Lastig dat sommige termen anders zijn dan je gewend bent en dat de knoppen in een ander hoekje staan.
Nee
De software waarmee je gewend bent te werken onder Windos vind je niet altijd bij Linux. Wel alternatieven. Zo is er voor Microsoft Office > Libre Office. Voor Paint > Pinta of Pix. En werkte ik voorheen met de videobewerker van Corel, nu werk ik met KDEnlive (die overigens ook een versie voor Windows heeft). Voor de e-mail gebruikte ik al Google omdat ik die veel beter vindt werken dan de alternatieven, maar sinds kort gebruik ik de webmail versie van mijn provider: Roundcube. Oké, dat is een stapje achteruit, maar dat doe ik bewust. Een fijner e-mail programma dat ook werkt onder Windows is Thunderbird.
De wil
Als ik nu kijk naar de mensen die ik geholpen heb om met Linux Mint te gaan werken dan valt mij op dat ze nu eigenlijk niet meer doorhebben dat ze met Linux werken, maar dat ze met andere programma’s werken. Dat is lastig en wennen.
Mijn conclusie is dan ook: je moet de stap willen maken, je moet de voordelen ervan zien, anders gaat het tegen staan. Maar dat is met iedere verandering.
Voordelen
De voordelen vind ik:
Mijn oude PC’s en laptops zijn weer operationeel. Linux gebruikt minder syteemkracht waardoor je meer jaren met je computer doet.
Niet steeds die inmenging van Microsoft als ik net lekker aan het werk ben. Ik doe de updates als het mij uitkomt.
Je werkt open en eerlijk met opensource software en niet meer met onbetaalde software.
Een community die je ondersteunt.
Kom je ergens niet uit, dan zijn er meerdere fora waar je je vragen kwijt kan en meestal binen een paar uur de oplossing hebt gevonden. Dit forum is er één van.
Veel meer leuke programma’s zijn via Linux onder mijn aandacht gekomen waardoor ik veel meer kan doen met de pc dan voorheen.
Oké, ik ben blijkbaar handig met de PC, maar sinds ik met Linux werk kan ik ook echt zelf meer met de PC, met dank aan de verschillende forums.
Ben je ZZP-er of heb je een klein bedrijf en wil je wel eens kijken of Linux wat voor jou is?
Neem contact met mij op.