Sodabrood
Geïnspireerd door dit recept uit De Volkskrant ben ik sodabrood aan het bakken, maar nu in een broodbakmachine. De bloem heb ik vervangen voor volkorenrijstemeel, boekweitmeel en haver, dat werkt ook prima.
Overigens, een theelepel is doorgaans 5 gram,waarom dat niet gewoon gezegd wordt, dat is mij een raadsel.
Ingrediënten:
- 125 gram volkoren tarwe
- 125 gram volkoren spelt
- 50 gram haver volkoren
- 100 gram volkoren boekweit
- 100 gram volkoren rijstmeel
- 10 gram zuiveringszout / baking soda
- 250 cc karnemelk
- 250 gram water
- 8 gram zout
De eieren heb ik weggelaten. Merk op, dat de maiszetmeel ook niet meer wordt gebruikt. Hou het simpel.
Het vocht in de bakkom en dan de melen met het zout goed mengen in een deegkom. Dan het zuiveringszout erbij mengen. Dat geheel in de bakkom bij het vocht doen en goed mengen.
Bakkom in de broodbakmachien op stand alleen bakken. Tijdsduur is dan 1 uur en dat is voldoende.
Omdat ik een lichte glutenintolerantie heb ben ik nu met nog minder tarwe/ spelt aan het werk. Momenteel maar 150 gram tarwe / spelt. Rest glutenvrije melen. Maximaal 550 gram meel bij elkaar.