En dan heb je reuma

Hou zelf de touwtjes in handen

En dan heb je reuma

Waterdicht

Mijn eerste beroepsopleiding was Civiele Techniek. Hier hoorde ik een favoriete uitspraak van één van de docenten: Iets is waterdicht als je het met een pomp kunt bijhouden.

Kijk naar een weg onder een rivier of kanaal door, bijvoorbeeld de A10 onder het Noordzeekanaal. Daar lekt altijd wel ergens water. Dat geeft niet, want daar zijn pompen voor. En als die meer wegpompen dan er doorsiepelt, dan is het waterdicht.

Dat gaat net zolang goed als de pomp heel blijft en er voldoende energie in die pomp gaat in de vorm van diesel of elektriciteit.

Zo is het met je lijf ook. Je immuunsysteem houdt je tip top. Zo zorgt het voor herstel bij een infectie, bij een wondje en bij nog al wat andere zaken.

Totdat het immuunsysteem in de war raakt en / of het geen genoeg energie meer krijgt.

Reumatische Atritis

Ik kreeg reuma omdat het immuunsysteem in de war was geraakt door iets. En ik stortte in, had geen energie meer. Dubbel op dus. Het immuunsysteem ging het bindweefsel van de gewrichten aanvallen waardoor er daar ontstekingen ontstonden. Normaal gesproken zorgt het immuunsysteem er dan voor dat die ontsteking teniet wordt gedaan. Dat deed het nu niet. Daar kreeg ik nu ontstekingsremmers voor. Naast medicatie die het immuunsysteem in toom moest houden. Omdat ik geen energie meer had werden nu andere ongemakken zichtbaar die het systeem normaal gesproken onder de oppervlakte hield. Dat noem ik even “irritaties” of “laagwaardige ontstekingen”.

Laagwaardige ontstekingen

Omdat ik in een ziekenhuis bij de reumatoloog zat, kreeg ik echter alleen medicatie voor de reuma en voor de bindweefselontstekingen. (Mijn darmen reageerde zeer heftig op de ontstekingsremmers.)
Totdat ik doorkreeg dat ik ook last had van die ‘laagwaardige ontstekingen’ en ik opzoek ging naar aanvulling. Die ‘laagwaardige ontstekingen’ uitten zich in de vorm van intolerantie voor eieren, roodvlees, lactose, gluten, alcohol en soya om er een aantal te noemen. En die intolerantie kostte veel energie, ik werd nog meer gesloopt.

Individuele aanpak

Ik ging zo op zoek naar mijn eigen individuele aanpak.
Via aanvullende medische zorg (niet vergoed door de ziektekostenverzekering) kreeg ik voldoende handvatten om met die ‘laagdrempelige ontstekingen’ aan de slag te gaan.

Zo ging ik min of meer Macrobiotisch eten: geen rood vlees, 1x per week kip en één keer vis. Geen melkproducten, geen suiker, geen soya, veel minder koolhydraten, maar wel granen en peulvruchten, noten en zaden en veel groenten.

Ander eet- en leefpatroon

Ook ging ik mijn eigen glutenvrij brood bakken met volkoren melen.

En ik ging twee keer per dag eten, waarvan de eerste maaltijd om 10:00 uur met soep en veel groenten en de twee rond 18:00 uur. Tussendoor niets, alleen groene thee, zwarte koffie en water.

Ging ik meer sporten: betere doorbloeding en rekken en strekken van de pezen. Koud douchen en ademhalingsoefeningen volgens Wim Hof, de ijsman: betere doorbloeding en meer zuurstof in de kleinste haarvaten van de bloedbaan. En meer ontspannen middels ademhalingsoefeningen.

Aanvullende zorg

Dan het zoeken naar aanvullende zorg. Gestart op YouTube met zoeken naar vasten en bioresonantie. Dan komen er vele video’s voorbij en dan is het zaak te achterhalen wat mij aanspreekt en waar voor mij een betrouwbare aanpak achter lijkt te zitten. Dat kost tijd! Er staan vele video’s over Periodiek Vasten op YouTube, maar bij velen kreeg ik het gevoel dat de verteller zelf meer centraal wilde staan dan de boodschap. Maar er is Sportrusten.

Sportrusten en Oerfit

Jaren geleden bij een lezing van Koen de Jong van Sportrusten geweest en toen vond ik al dat hij ‘mijn taal spreekt’. (¨Je moet een hardloper niet zeggen dat hij moet gaan mediteren, maar dat hij op z’n ademhaling moet letten”). Na een advies van mijn fysiotherapeut om zelf eens te kijken wat vasten voor mijn situatie zou kunnen betekenen, ben ik gestart met veel te gaan lezen van en kijken naar de video’s van Sportrusten die dat thema hebben. Via Sportrusten ben ik ook terecht gekomen bij Eduard Blommaert van Oerfit die mij uiteindelijk begeleid heeft.

Naast de sessies bij Oerfit heb ik ook nog een sessie bioresonantie gedaan om beter zicht te krijgen op welke voedingsmiddelen bij mij irritaties veroorzaken.

Mijn individuele aanpak

Ik ben dus gaan zoeken naar aanvullende medische zorg die bij mij en mijn situatie past. Hoe ik het dieet volg zou bijvoorbeeld een ander niet kunnen. Maar die zou het op een andere manier gaan aanpakken. Dat is wat nu bedoel met individuele aanpak.

Aanpak Periodiek Vasten.

Starten met vasten heb ik niet in één keer gedaan. Ik begon met eerst alle tussendoortjes te laten staan en alleen te eten op drie momenten per dag. Dat heb ik een paar maanden gedaan en daarna ben ik gaan letten op wát ik eet. Het vlees verdween, meer vis, granen en peulvruchten gaan eten en gestopt met zuivel etc.. Weer een paar maanden later voorzichtig overgestapt naar twee maal per dag eten 13 : 11 schema. Dat ging daarna naar 14:10 en nu zit ik op 16:8 schema.
En sinds kort een keer 21 uur niet eten. Alleen drinken. Dat gaat best goed!

Aanleiding

En wat was nou dat iets dat het immuunsysteem in de war deed raken? Volgens de reumatoloog is dat bijna niet te verklaren, het schijnt voor een deel in de genen te zitten, maar externe factoren spelen ook zeker een rol. Zelf denk ik dat ik jaren lang veel meer stress heb ervaren dan ik toe wilde geven. En die stress deed het immuunsysteem ontsporen. Hoe dat verder precies in elkaar steekt is ook weer een zoektocht waard.

Tags: , ,